Idei pentru terase exterioare

Fie că doriți să creați un spațiu relaxant pentru a vă bucura de aerul liber sau un loc de socializare în aer liber, terasele exterioare pot fi o extensie minunată a casei dumneavoastră. Cu idei creative și puțină planificare, puteți transforma terasa dumneavoastră într-un colț frumos și funcțional. Aici veți găsi inspirație și sfaturi pentru a vă ajuta să vă amenajați terasa exterioară a visurilor dumneavoastră.

Design-ul terasei

Pentru a începe amenajarea terasei exterioare, primul pas este să vă gândiți la design-ul acesteia. Cu câteva idei creative, puteți transforma orice terasă într-un spațiu plin de farmec. Iată câteva direcții de design:

 • Stil rustic: Alegeți lemnul ca material principal și adăugați elemente rustice cum ar fi lumânările și textilele din in sau bumbac pentru a crea un aspect natural și relaxant.
 • Design minimalist: Optați pentru mobilier simplu, culori neutre și plante în ghivece pentru un aspect modern și elegant.
 • Stil mediteranean: Folosiți culori vibrante, mozaicuri și plante mediteraneene pentru a recrea atmosfera plăcută a Mediteranei.

Zonarea terasei

Pentru a profita la maximum de spațiul disponibil, împărțiți terasa în zone funcționale. Acest lucru vă permite să creați mai multe medii în același spațiu:

 • Zonă de luat masa: Amplasați o masă și scaune confortabile pentru cinele în aer liber.
 • Zonă de relaxare: Adăugați șezlonguri sau fotolii confortabile pentru a vă bucura de soare și de o carte bună.
 • Zonă de grădinărit: Dacă iubiți grădinăritul, amenajați o zonă specială pentru plantele dvs.

Elemente de decor

Detaliile fac diferența în amenajarea terasei exterioare. Iată câteva idei de decor pentru a aduce personalitate terasei dvs.:

 • Lumânări și lămpi exterioare: Adăugați lumină ambientală cu lumânări parfumate sau lămpi exterioare elegante.
 • Perne colorate: Folosiți perne decorative pentru a aduce culoare și confort scaunelor și canapelelor de pe terasă.
 • Tapițerie de exterior: Folosiți covoare sau tapițerie specială pentru a defini zonele și pentru a adăuga un plus de confort.

Plante și vegetație

Nimic nu adaugă viață și frumusețe terasei dumneavoastră ca plantele. Alegeți plante care se potrivesc cu climatul dumneavoastră și cu stilul terasei:

 • Plante în ghivece: Florile și plantele în ghivece sunt perfecte pentru terasele mici și pot fi mutate în funcție de sezon.
 • Climbing Plants: Plantele cățărătoare pot oferi umbră naturală și un decor frumos pe peretele terasei.
 • Plante aromatice: Cultivați plante aromatice cum ar fi busuiocul, rozmarinul sau menta pentru a vă bucura de ierburi proaspete pentru gătit.

Întreținerea Terasei

Pentru a vă asigura că terasa dumneavoastră arată mereu bine, acordați atenție întreținerii:

 • Curățenie regulată: Curățați terasa de frunze, murdărie și alte resturi în mod regulat.
 • Întreținerea mobilei: Verificați și reparați mobilierul și textilele la nevoie.
 • Îngrijirea plantelor: Udarea și fertilizarea plantelor în mod regulat pentru a le menține sănătoase.

Cum pot crea intimitate pe terasa mea exterioară?

Pentru a crea intimitate, puteți folosi ecrane de bambus, plante cățărătoare sau plante în ghivece mari care să delimiteze zona și să ofere un spațiu mai privat.

Care este cel mai bun material pentru mobilierul de terasă?

Mobilierul de terasă din lemn sau metal cu finisaje rezistente la intemperii este o alegere bună. Plasticul de calitate superioară și rășina sunt și ele opțiuni durabile pentru mobilierul de exterior.

Cum pot face terasa mea sigură pentru copii și animale de companie?

Pentru a face terasa sigură, puteți instala balustrade sau garduri de protecție. De asemenea, asigurați-vă că plantele și mobilierul sunt aranjate astfel încât să nu reprezinte pericole pentru copii și animalele de companie.

Cum pot crea o terasă într-un spațiu mic?

Pentru spațiile mici, utilizați mobilier pliabil sau modular pentru a economisi spațiu. Alegeți plante în ghivece pentru a economisi teren și utilizați oglinzi pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare.

Ce tip de iluminare este potrivit pentru terasa mea?

Pentru iluminare, puteți utiliza lămpi exterioare cu lumină ambientală sau lămpi solare pentru a economisi energie. Lumânările și lanternele pot adăuga o notă romantică serilor pe terasă.

Vezi și:

Photo of author

Mircea

Lasă un comentariu